Pentru a da tot ce are mai bun un method feeder (ca să fie foarte clar, vorbim de method feeder cu fundul plat, n.n.), ar trebui să acordăm suficientă atenție felului în care acesta funcționează. Într-un interviu pentru Angling Times, Rob Wootton vine cu răspunsuri pentru 10 arii unde apar probleme la pescuitul cu method feeder.
ATENȚIE:
Există diferențe majore între condițiile de pescuit din România și UK. Sfaturile pescarilor din insulă nu se aplică în totalitate la condițiile noastre de pescuit. Diferă clima, tipurile de lacuri, densitatea peștilor și chiar a pescarilor – plus multe altele. Inspiră-te, dar testează și descoperă ce merge la tine.
De la apariția sa în anii 90, method feederul a ajuns să fie una dintre cele mai eficiente metode de pescuit la crap pe incintele private și nu numai. Atuurile sale cele mai importante sunt prezentarea momelii într-o formă perfectă, în mijlocul unei grămăjoare de nadă, și eliminarea încurcăturilor forfacului cu linia principală în lanseu. Pare și chiar este una dintre cele mai simplu de stăpânit tehnici de pescuit. Cu toate astea, spune Rob Wootton, foarte puțini pescari cunosc și aplică bazele pescuitului la method feeder. Judecând după numărul mare de întrebări pe care le primește, Rob Wootton este convins că există o groază de aspecte neînțelese: Cât de mare trebuie să fie un method feeder? Ar trebui să îl încarc cu pelete sau cu groundbait? Cât de lung trebuie să fie forfacul?
Toate aceste mici detalii fac la final diferența, așa că misiunea pe care Rob și-a asumat-o a fost să răspundă la cel mai des întâlnite 10 întrebări.
1. Ce mărime trebuie să aibă method feederul?
O greșeală foarte des întâlnită este folosirea method feederelor care sunt prea ușoare, cum sunt cele de 15 sau 20 de grame. Nu folosesc niciodată method feedere mai ușoare de 30 de grame, pentru că această greutate mă ajută să lansez mai ușor și mai precis. Dacă lansez la baza unei insule, greutatea asta ajută la fixarea methodului pe pantă, în loc să se rostogolească – cum s-ar întâmpla în cazul methodurilor mai ușoare.

Pescuiesc în felul următor:
– până la 40 de yarzi (app.36 metri) pescuiesc cu methoduri de 30 de grame
– între 40 și 60 de iarzi (app. 36-55 metri) folosesc Guru X-Safe de 36 de grame
– pentru 70 de yarzi sau peste folosesc același model de method Guru X-Safe, dar de 45 de grame.
De multe ori, cum este cazul întinderilor mari de apă care au și curenți de fund, folosesc tot versiunea de 45 de grame, indiferent de distanță, ca methodul să rămână bine fixat pe substrat.
Referitor la mărimea method feederului, cele mai multe companii produc versiunea small și large. În 80% din cazuri folosesc mărimea small, pentru că poți duce cu ea surprinzător de multă nadă pe vad. Pe lacurile mari, mai ales vara, folosesc methoduri large pentru a duce mai multă nadă pe vad.
2. Cu ce nadă încarc method feederul?
Alegerea nadei corecte este esențială mai ales la începutul anului, pentru că asta poate face diferența dintre o partidă reușită și o gherlă. În această perioadă este foarte ușor să saturi crapii cu un exces de nadă. Vara nu e cazul să îți faci atât de multe griji în privința excesului, pentru că peștii se hrănesc agresiv și răspund la tot felul de nade. Pe scurt, ai trei opțiuni pentru încărcarea methodului:
– micropelete
– groundbait
– o combinație între cele două de mai sus

PELETE
În dimensiunea de 2 sau 3mm, peletele mi se par cea mai firească alegere de primăvară. Consider că groundbaitul pune prea multe particule în apă pentru această perioadă. Peletele se desfac rapid, chiar și în apă rece, așa că momeala și cârligul vor fi expuse repede și gata de „inhalat” de către crapi. În lacurile mari, cu apă adâncă, peletele sunt iarăși alegerea firească dacă vrei să ții crapii pe patul de nadă într-o arie atât de extinsă, datorită conținutului lor concentrat. Înmoaie peletele vreo două minute, strecoară-le și curând vor fi gata de pus pe method feeder.
GROUNDBAIT
Când apa se încălzește bine, în mai sau chiar iunie, trec pe groundbait. Asta creează ceva acțiune pe patul de nadă – și vei vrea un groundbait greu, care să stea bine pe fund și să nu se ridice peste tot când peștii cutreieră zona. Eu amestec în proporții egale două groundbaituri pe bază de făină de pește, Dynamite Swim Stim Green și Dynamite Marine Halibut. Dacă vreau să vizez mai ales crapii, pun mai mult Halibut.
MIX GROUNDBAIT ȘI PELETE
Groundbaitul de unul singur e bun când peștii nu răspund bine – pentru că lasă peștelui ca opțiune de hrană mai consistentă doar momeala de la cârlig. Dar, de obicei, amestec în proporție de 50:50 pelete înmuiate și groundbait. Asta îmi oferă avantajele ambelor tipuri de nadă- atracția groundbaitului și puterea peletelor de a ține peștii pe vad, iar peștele nu are condiții să prefere un tip de nadă în dauna celelalte. Când mă apropii de octombrie, iar apa începe din nou să se limpezească, peletele devin iarăși prima mea opțiune.

3. Cel mai bun method feeder este cel inline sau cel elasticat?
În general, method feederele elasticate sunt mai bune pentru că amortizează smuciturile crapului și evadările bruște. Feederele inline se plimbă pe linia principală în sus și în jos, iar asta poate duce la rateuri. Oricum, datorită faptului că method feederele elasticate sunt legate direct de linia principală, nu le recomand decât pescarilor cu experiență care sunt pe deplin încrezători în capacitatea lor de a lansa methodul fără să rupă linia principală, lăsând astfel pe fundul lacului o montură fixă, care poate atârna de buza unui crap care ia momeala. Dacă ai și cea mai mică îndoială, mai bine folosești sistemul elasticat Guru X-Safe, care eliberează montura în cazul unui lanseu soldat cu ruptura liniei. E bine să verifici și regulile lacului unde pescuiești, multe nu permit decât pescuitul cu method feeder inline.

4. Unde lansez method feederul?
Cu cât apa e mai rece și mai limpede, cu atât mai departe de mal va sta crapul. Așa că în aceste cazuri lansez în jurul distanței de 50 de metri, cu excepția cazului în care există vreo structură în apă. Pe măsură ce apa se încălzește, crapii se apropie mai mult de maluri în căutarea hranei. Caz în care aș face un pat de nadă cu pelete de 6 sau 8 mm undeva la 30 de metri, +/- 3 metri. Dacă ai o insulă la care poți ajunge, e clar că acela este locul din care trebuie să începi pescuitul, cât mai aproape de ea. În miezul verii, poți găsi crapii care caută hrană în apă adâncă de doar câteva palme.
Când vremea este rece însă, crapii trebuie căutați departe, în apa cea mai adâncă. Aș lansa la buza unei insule doar dacă apa e adâncă de minim un metru și este acoperită de stuf.

5. Am nevoie de o lansetă puternică?
E o greșeală des întâlnită să crezi că pentru pescuitul cu method feeder ai nevoie de o lansetă puternică.Timpurile sau schimbat, iar acum este mult mai important să ai o lansetă light spre medium pentru a evita dezagățarea peștilor în dril. Acesta e genul de lansetă care va obosi cel mai repede un crap care se luptă din răsputeri. De obicei, vârful mediu cu care vine echipată lanseta ta de feeder este cel care i se potrivește cel mai bine. Iată care sunt bețele cu care îmi place să pescuiesc:
- Lanseuri scurte, până în 18: Shimano 9ft Speedmaster Commercial Feeder
- Lanseuri medii, până în 45 de metri: Shimano 11ft Speedmaster Commercial
- Lanseuri lungi, de peste 55 de metri: Shimano 12ft 6in Beastmaster BX Commercial Distance.

6. Ce selecție de momeli de cârlig ar trebui să am la mine?
PÂINEA
Crapilor nu li se propune atât de des o astfel de momeală, așa că sunt mai puțin suspicioși în cazul ei. E genială în apă rece, pentru că peștii o absorb fără să simtă cârligul. Îmi place să pescuiesc cu două sau trei pelete din miez de pâine cu diametrul de 8mm (există preducele dedicate pentru astfel de pelete, sau se pot improviza dintr-o seringă căreia i se taie partea din față, n.n.).
BOILIES
Sunt o momeală grozavă când peștii se hrănesc agresiv. Du-te spre boilies cu diametre de 8 sau 10mm, eu le prefer pe cele de culoare roșie sau galbenă. Folosește bolilies flotante sau cilindrice, sunt o alegere exelentă când există vegetație pe substrat sau altceva în care montura se poate agăța.
PELETE TARI
Alegerea mea numărul unu pe timpul verii, când momelile mai moi pot fi smulse cu ușurință de pe montură de peștii mici. Îmi place dimensiunea de 6 milimetri pentru ciprinide mici, și 8 mm pentru crap mai serios. Peletele merg cel mai bine când method feederul este încărcat tot cu pelete.
CARNE
O tai în fâșii și apoi în cubulețe pentru nadă, apoi folosești o preducea pentru a crea cilindri care pot fi atașați ușor pe o montură de tip fir de păr. Ca și în cazul pâinii, crapii nu prea sunt obișnuiți cu astfel de momeală, iar carnea poate fi folosită cu succes în lunile de vară pentru crapi mai mari decât media obișnuită.
VIERMI MORȚI
O momeală excelentă pentru ciortani și albitură. Habar nu am de ce, doi viermi morți roșii, atașați direct pe cârlig sunt cea mai eficientă combinație. E musai să folosești groundbait pe method feeder, sau măcar mix de groundbait cu pelete, atunci când pescuiești cu viermi morți. Iar viermii trebuie să fie neapărat morți când lansezi montura, altfel se vor scufunda cu tot cu cârlig în mâl.
7. Care este lungimea optimă a forfacului la method feeder?
Ca să răspund la întrebarea asta, trebuie să ținem cont de modul în care se hrănește crapul dintr-un method feeder. În cele mai multe cazuri, se așează cu gura deasupra methodului și absorb hrana în sus de la o distanță de câțiva centimetri. Dacă forfacul e prea scurt, atunci sunt șanse ca momeala și cârligul să nu ajungă în gura peștelui sau ca acesta să simtă firul deja tensionat și să devină suspicios. Dacă forfacul este prea lung, sunt șanse mari ca peștele să poată scuipa momeala cu tot cu ac, fără să se agațe. Cu aceste aspecte în minte, consider că lungimea optimă a unui forfac de method feeder este de 10 cm, mai ales în cazul crapilor mici și medii. Pentru crapi mari, dar și la plătică (in Anglia plătica de 1kg e ceva banal, n.n), recomand o lungime a forfacului de 15 cm.
În ceea ce privește rezistența firelor de forfac, prefer să fiu prevăzător și folosesc fire mai rezistente cu o treaptă decât aș folosi în mod normal la pescuitul cu plută. În tehnica method feederului, se exercită o presiune enormă pe întreg ansamblul, așa că e mai bine să fim prevăzători. În mod normal, un fir de 6 sau 8 livre ar trebui să fie suficient.
Rezistența firului de forfac/specie vizată:
- 4lb (0.14mm) Caras, ciortan și crapi de sub 1,5 kg
- 5lb (0.16mm) Crap de maxim 2kg, plătică
- 6lb (0.18mm) Crap de maxim 4 kg
- 8lb (0.20mm) Crap de 5 kg pe întindere mare de apă
- 10lb (0.22mm) Crap de peste 5kg sau/și agățătură
8. Cum poziționez cârligul în matrița de încărcare?
Matrițele de încărcare sunt grozave mai ales pentru că poți cu ajutorul lor să poziționezi cârligul exact acolo unde îți dorești. Vrei să stea fix deasupra grămăjoarei de nadă? Atunci acul și momeala trebuie să fie primul lucru introdus în matriță, apoi adaugi peletele sau groundbaitul.
E o tactică indicată mai ales atunci când peștii atacă direct method feederul iar trăsăturile apar instant. Dacă trebuie să aștepți trăsătura, sau dacă albitura te sâcâie pe vad, îngroapă cârligul și momeala în nadă. Pui în matriță puțină nadă, apoi cârligul cu momeala, apoi restul de nadă.
Când folosești groundbait pe method feeder, e suficient să apeși de două ori methodul în matriță, dacă apeși prea tare nada se va desface mult mai greu. Peletele se desfac repede indiferent de cât de des sau tare apeși methodul în matriță.
9. Cât de des lansez method feederul?
Asta depinde în primul rând de felul în care peștii răspund în ziua respectivă. Iarna și primăvara devreme las methodul în apă mult mai mult decât aș face-o vara. Datorită faptului că trăsăturile sunt atât de evidente în cazul acestei tehnici de pescuit, poți lăsa fără griji methodul pe fundul apei mai multă vreme. Un pont foarte bun în aceste cazuri este să cronometrezi la începutul partidei durata la care apar în medie trăsăturile după lansare. Dacă observi că trăsăturile apar, să zicem, la minim 15 minute după lansare, n-are niciun rost să scoți methodul din apă după 10 minute. Vara lansez cu o frecvență mult mai mare, mai ales când pescuiesc la baza unei insule. Peștii vin și la zgomotul creat de method feeder la contactul cu apa, dar vreau să creez și un pat consistent de nadă, așa că lansez cam din două în două minute.

10. Cum ar trebui să atașez momeala pe firul de păr?
Sunt multe metode de a atașa momeala pe firul de păr, dar eu m-am oprit doar la două. Pentru atașarea peletelor tari, folosesc banda de silicon, iar momeala o pun fie cu degetele, fie cu un instrument destinat acestei operațiuni. Pentru momelile mai moi, folosesc un stoper Korum Quick Stop. Acesta e ascuțit la un capăt, iar la celălalt are o gaură în care poți introduce un ac cu care să împingi stoperul prin momeală. Este excelent la pâine sau carne. Pentru boiliesuri, folosesc mai întâi un burghiu subțire, apoi introduc stopperul. Celelalte tipuri de stopere mi se par complicate și inutile.
ECHIPAMENTUL PREFERAT AL LUI ROB
- Lanseta: 11ft Shimano Speedmaster Commercial Feeder – „Cu vârful mediu, acțiunea acestei lansete are o acțiune foarte plăcută și nu se blochează. Azi am scos cu ea un crap de 6 kilograme fără nicio problemă. Nu există pericolul de a-i smulge crapului cârligul din gură”
- Mulineta: Shimano X Aero Baitrunner 4000FA
- Linia principală: 6lb Shimano Technium – „Folosesc acest fir aproape în orice situație, mai puțin atunci când pescuiesc în buza unei insule sau există agățătură în zonă. Caz în care aleg o rezistență de 8lb.”
- Fir de forfac: 6lb Shimano Aspire Silk Shock
- Cârlig: Guru QM1 – „Aceste ace rotunjite sunt perfecte pentru method feeder. Folosesc mărimea 14 pentru pâine, carne sau boilies și 16 pentru pelete.”
Momeli: pâine, pelete, boilies, carne și viermi morți
Nadă: micro pelete și groundbait de la Dynamite Baits.
Ai citit pâna aici? Jos pălăria! Ești exact genul de pescar pe care l-am dori ca prieten și pe Facebook. Dacă nu ești deja pe pagina noastră de Facebook, poți să ne dai un LiKE aici. Dacă după Like dai click pe Following și bifezi opțiunea „See first”, nu o să ratezi nimic din ceea ce contează. Mulțumim!
Alte articole recomandate:
Pescuit la feeder si method feeder pe lac cu Steve Ringer –> aici
Recomandare lansetă de feeder pentru începători –> aici
Cu method feederul cât mai aproape de malul opus. De la Barry Mason citire –>aici
Sursa articolului de mai sus: The flatbed method feeder explained, pentru Angling Times, Aprilie 2105 Link direct