Linia de separare dintre succes și eșec poate fi incredibil de mică. Pentru a vă asigura că juvelnicul este ud mai degrabă decât uscat la sfârșitul partidei, iată câteva greșeli de evitat…
1. EȘTI PREA ZGOMOTOS
Dacă doriți să păstrați peștele în mișcare, prima piesă a puzzle-ului vine din menținerea la minim a perturbărilor de pe mal.
Pașii grei, strigătul către partenerul tău, MANELELE – fac peștele să se mute în județul vecin.
A păstra liniștea, a nu lansa prea des (inutil) și a rămâne în afara orizontului vizual al peștilor, toate vă vor crește dramatic șansele de a prinde.
Și dacă ieșiți la o „partidă de socializare” cu prietenii, măcar evită să faci grătarul și servirea în standul tău. Riști o gherlă absolută.
2. ACCES UȘOR, DECES SIGUR
Fiți sinceri, de câte ori ați pescuit în cele mai apropiate locuri de parcare? Deși acestea pot fi ocazional zone de încredere, șansele sunt ca peștii să se ferească de ele, deoarece acestea sunt adesea primele locuri luate de pescari.
Găsirea locurilor unde sunt adăpostiți peștii este cel mai important factor de succes. La urma urmei, poți prinde doar ceea ce ai în fața ta. Cu multe locuri sub o presiune mare în aceste zile, mai ales în weekend, de cele mai multe ori peștii nu vor veni la tine, așa că va trebui să mergi tu după ei. Căutați bule, vârtejuri și sărituri la suprafață, care arată pești, zone cu mișcare la capătul lacului spre care bate vântul, rațe care se scufundă și care revin la suprafață arătând speriate – toate acestea vă vor spori masiv șansele.
Peștii ne dau adesea toate semnele de care avem nevoie, trebuie doar să petrecem timp la început să-i observăm… abia apoi să acționăm.
Peștele vă va spune adesea unde este cel mai bine să-l prindeți.
3. LANSEZI PREA DEPARTE
Castingul este unul dintre cele mai plăcute aspecte ale pescuitului. Dar cu toții putem fi vinovați că ne-am lăsat puțin luați ocazional de val și că am lansat monturile în mijlocul lacului. Lucrul amuzant este că de cele mai multe ori, mai ales pe măsură ce trecem în lunile mai calde, peștele va fi chiar sub picioarele noastre. Încercați întotdeauna să prindeți peștele cât mai aproape de mal, deoarece acest lucru face întregul pescuit mult mai ușor. Dacă începeți de aproape și avansați treptat până găsiți peștele, veți valorifica fiecare mușcătură posibilă. De asemenea, dacă condițiile se schimbă – să zicem că începe un vânt puternic – nu veți pierde contactul cu vadul creat la limita extremă a echipamentului. Puteți oricând să lansați departe dacă nu aveți acțiune în apropierea malului.
4. NĂDEȘTI CA DISPERATUL
Nu sunt prea multe videoclipuri care să arate cum faci un management corect al cantității de nadă dusă pe vad. Ba mai mult, pe net ajung doar partide de excepție, în care se prind zeci de kilograme de pește, ținuți pe vad cu cantități uriașe de nadă. E ușor să crezi că așa se face, arunci zece kilograme de nadă în apă, douăzeci de bulgări și apoi așteți să vină la tine toți peștii din lac. În 99 la sută dintre cazuri, nu se întâmplă așa ceva.
În excursiile scurte de o zi, este mult mai bine să simți cum evoluează partida. Nadă mai puțină, lansări mai dese – pot să îți dea o idee mult mai exactă despre ce aveți pe vad. Această activitate continuă de hrănire va ține peștii pe loc, care vor să reveni în zonă destul de regulat și, la un moment dat, chiar să concureze pentru hrană. E mult mai sigur să abordați astel, decât să vă așteptați ca peștii, care au mâncare pe alese, să găsească la un moment dat și cârligul tău. E o vorbă foarte deșteaptă care spune: poți duce oricâtă nadă pe vad, problema e că nu mai poți să o mai scoți după.
În cele mai multe circumstanțe, puțin și des e mai bine.
5. UTILIZAREA ECHIPAMENTULUI DEZECHILIBRAT
Cu toții am fost acolo. Uneori, trusa dvs. pur și simplu nu este la înălțime. Fie că folosești o lansetă care este prea rigidă pentru specia ta țintă, fie o linie care se rupe la o adiere de vânt, trebuie să echilibrezi trusa/echipamentul cu situația de pescuit cu care te confrunți.
Uneori, s-ar putea să vă gândiți, „ei bine, dacă pescuiesc mai greu, aș putea aduce la mal acel monstru accidental”, ceea ce desigur este adevărat, dar fiți siguri că vă va costa nenumărate mușcături din specia dorită. Folosirea setului echilibrat nu numai că vă va crește rata de captură, ci va face și experiența mult mai plăcută. Este mult mai satisfăcător să aterizezi un dulap uriaș cu un echipament fin și echilibrat, cu o linie principală ușoară, decât să tractezi unul cu o lansetă de crap.
Echipamentul echilibrat face pescuitul mai plăcut și veți prinde mai mult!
6. CUTIILE DEZORDONATE
Nimic nu este mai satisfăcător din punct de vedere vizual decât o cutie de echipament bine organizată și, credeți sau nu, asta vă va face să pescuiți mai bine. Având toate accesoriile tale într-un singur loc, vei reacționa prompt la provocările tactice apărute într-o partidă.
Nu este nici o distracție să te încurci în fundul unei pungi mucegăite în căutarea unui pachet de nadă, să cauți un degorjor în carul cu fân sau să te trezești cu un cârlig în deget în timp ce răscolești pe fundul unei sacoșe după o agrafă. Fii ordonat și vei fi recompensat.
7. LIPSA DE RABDARE
În societatea de azi crescută cu idealul de „câștig instant”, răbdarea este o artă pe moarte, dar în pescuit este o abilitate de bază. A vedea un pește la suprafață și a încerca să îi spargi capul cu methodul este adesea o scurtătură către eșec.
Hrănirea constantă crește încrederea peștilor și probabilitatea ca acesta să cadă în capcană. Acest lucru poate dura minute sau ore. Același lucru este valabil și pentru mușcături. Cu toții am avut clasica mușcătură ratată de clean pe râuri sau contra prematură a unui crap în map. Învăță când să dai contra și când să stai pe trăsătură, să o lași să se dezvolte – toate astea vin cu multă practică. Uneori, cel mai bine este să stai pe fundul tău până când acea mușcătură este cu adevărat de neratat!
Ce e însă bine, e că răbdare încă prinde pește. Și mai e și gratis!
Dacă ți-a plăcut articolul, hai cu noi și pe Facebook: link Solzescu. Lume spălată, mai scăpăm și acolo chestii ok, merită.
Articol adaptat după Angling Times