DISTRIBUIȚI

In cazul in care ati avut un soc la ultima excursie în delta, cand la final, “skipper-ul” v-a cerut vreo 200 euro pentru o plimbare de 2 zile, sau daca v-ati saturat sa depindeti de lipoveni, sau sa jucati ruleta ruseasca pe Dunare (cu politia de frontiera si alte organe de control), si mai ales daca cititi articolul asta, inseamna ca sunteti deja mai destepti, si vreti sa beneficiati de autonomia oferita de un permis de “barcagiu”

Pe scurt, pasii pe care trebuie sa ii urmati, ii vom descrie mai jos, succinct.

In primul rand, va trebuie un dosar cu niste acte de inscriere la examen.

Dosarul trebuie sa contina:

  1. Aviz medical “apt conducator ambarcatiuni” – si poate fi eliberat de medicul de familie, contra unei taxe modice (10 lei in acest caz)
  2. Aviz psihologic (emis cu cel mult 3 luni inainte de examen) – care trebuie emis de un psiholog avizat de MT. Se pune un timbru special, agreat de ANR (Autoritatea Navala Romana – sau RNA in English)
  3. Copie diploma de studii
  4. Copie bulletin
  5. 4 poze tip pasaport
  6. Si … cel mai important – diploma absolvire cursuri de specialitate

Si aici extindem putin. Incepand din iulie 2016 (de cand s-a schimbat legislatia), pentru a putea sustine examenul de permis conducator ambarcatiune agrement, este nevoie de cursuri, in urma carora se elibereaza o diploma / atestat. Cursurile au o durata de 2-3 zile, contin parte teoretica dar si practica, pe apa. Lista furnizorilor acreditati in acest sens poate fi descarcata aici: https://goo.gl/EWyT7F

Cursantul opteaza pentru categoria de permis de care are nevoie:

D, C, B, sau A. (in mod normal, D-ul pentru ape interioare, a unei nave de pana in 24m, putere nelimitat, e suficient, C-ul ofera si posibilitatea conducerii unei ambarcatiuni de aceleasi dimensiuni, pe mare, la o distanta de 6 mile marine de coasta – deci la limita orizontului).

Preturile pentru un astfel de curs variaza. In general, furnizorii de servicii solicita cam 200 euro pe categorie. Va sfatuiesc sa optati pentru D, avand in vedere ca pentru C (mare), daca deja detii permisul de ape interioare, nu mai e nevoie de cursuri.

Cursurile astea sunt chiar ok, daca sunteti atenti se pot invata o groaza de chestii pe care n-o sa le gasiti prin cartile de specialitate.

Toate bune si frumoase, faceti cursul, luati diploma, o adaugati la dosar, si va inscrieti la una dintre capitaniile din apropiere. (Constanta, Tulcea, Giurgiu etc)

Taxa de inscriere pentru examen este cam 450 de lei pentru fiecare categorie. In principiu, daca toate merg bine, in maxim o luna se va sustine si examenul. Veti fi contactat telefonic inainte. E bine totusi in permanenta sa consultati si rubrica Personal Navigant de pe site-ul www.portal.rna.ro

Si acum, incepeti sa invatati. Sunt multe informatii si trebuie sa va inarmati cu rabdare. Din pacate nu prea sunt multe asemănări cu legislatia auto, aici trebuie insusit un limbaj marinaresc. (binta, tacheti, turnicheti, prova, tribord, si de asemenea comenzi gen: volta la baba)

Intai de toate trebuie sa parcurgeti manualul conducatorului de ambarcatiuni cu motor pentru agrement scris de Mihai Ghiba / Florin Oprea – poate fi descarcat aici:

https://goo.gl/8u6Tol

apoi, in functie de cat de bine v-ati pregatit, trebuie sa parcurgeti testele disponibile pe portalul RNA:

https://goo.gl/nVULrL – dreapta jos

Pentru categoria D, se da un test cu 26 intrebari (sunt aceleasi intrebari cu cele din testele publicate, alese aleatoriu) din urmatoarele categorii: Conducere Manevra / Marinarie / RND – Regulament naval pe Dunare, si trebuie sa răspundeții corect la minim 22 intrebari pentru obtinerea permisului.

In speranta ca totul merge bine, va prezentati la examen la data si ora stabilite si comunicate de personalul RNA, veti sustine proba pe calculator, primiti raspunsul pe loc, achitati o taxa de 50 lei pentru emiterea plasticului si… va puteti recomanda tuturor drept… commandant de nava (maxim 24metri, da?)

Vant din pupa !

16 COMENTARII

  1. Multumesc pentru acest articol !
    Chiar am cautat zilele trecute informatiile si din pacate, nu le-am gasit nicaieri grupate.
    Din fericire aici sunt si link-uri utile.
    Nu-mi ramane decat sa ma apuc de construit.

  2. Unde se achita taxa de susținere a examenului? Dosarul de înscriere se poate depune în aceeași zi în care se susține și proba? Pentru C +D se face dosar unic sau doua dosare separate?
    Multumesc

  3. Foarte bun articolul, scurt și la obiect, mulțumesc de ajutor cu aceste informații.
    Odată obținute categoriile C+D, trebuie reînnoit după o anumită perioadă, adică trecut din nou examenul? Sau este ca la auto, doar se înnoiște permisul, fără re-examinare.

  4. din ce am vazut pe rna, cei care detin carnet de marinar pot sa-si scoata permis de agrement fara examen. totusi trebuie consultat site-ul pentru mai multe detalii

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.