DISTRIBUIȚI

de Cosmin Popescu

Pentru ca instinctul bate rațiunea. Foamea imediată este mai puternica decat nevoia de conservare pe termen lung. Iar când foamea de bani a patronilor de balti se cupleaza cu a pescarilor, vai de rapitorii din balta!

Pentru ca majoritatea patronilor de balti nu au bagat in viata lor un alevin de rapitor in propria balta. Nu ii intereseaza sa protejeze populatia de rapitor impotriva exceselor pescarilor, fiecare leu incasat de la orice pescar de rapitor reprezinta un bonus decontat de populatia de stiuci, salai si alti rapitor din balta.

Pentru ca si pescarii retin fara limita. Cei care ar vrea sa mai crute ceva, cand se uita la proprietarii pe care ii doare-n stuf de răpitori, le trece repede. “Daca nu iau eu, ia urmatorul…”

Pentru ca nu exista un plan pe termen mediu sau lung, ci doar acum-și-mult, sau Popa Prostu, jocul national care se aplica si in pescuitul “sportiv”. Din experienta proprie si recenta pot sa amintesc cazul Chiroiu 4, pescarii stiu despre ce e vorba…

Pentru ca nu ai alternativa daca vrei sa mananci un peste, carne sanatoasa dealtfel, sau mai sanatoasa decat cea de pui indopat cu forta sau porc cu gene de vita. Marea Neagra e secatuita de pesti si inca braconata de pescadoarele turcesti (in lipsa de calcan culeg scoici pentru coliere), iar pestii de crescatorie sunt furajati cu Dumnezeu-stie-ce. Iar la ce “densitate” de pesti rapitori e pe balti, dupa o serie de 4 gherle, cand prinzi bine intr-a 5-a partida, nu pleaca nimeni cu un singur peste acasa. Congelatorul sa traiasca!

Pentru ca pe raurile de munte au aparut hidrocentrale construite ilegal si gatere care tulbura apele cu rumegus.

Pentru ca pescarii iau tot ce pind, indiferent de marimea capturii, fie ca sa dea pisicii amantei un peste nobil sa manance, fie ca au un amarat pe scara care nu are ce manca. Motive/scuze se gasesc. “Tu stii ce buni sunt asa mici, fara oase??”

Pentru ca apele publice sunt braconate de jandarmi, politisti mana-n mana cu braconierii (exista si exceptii, Snagov este un caz fericit stiut de mine, sper sa existe si altele).

Pentru ca pescarii “sportivi” sunt, cand au ocazia, la fel de braconieri precum braconierii cu curent sau plase de monofilament – si daca prind un sac, tot atat duc si acasa. Impart apoi peste ca Cezarii tuturor rudelor si cunoscutilor, care sa admire cat de priceputi sunt ei la pescuit.

Pentru ca printre pescarii de competitie se stiu cazuri care au interzis pe multe balti pentru ca iau tot ce prind sau dau la japca.

Pentru ca pescuitul nu e privit ca hobby, ci ca afacere de cei mai multi dintre pescari: atat costa benzina, atat sculele, atat taxa, atat nalucile, atat uzura masinii, “la 20 de lei kilu, trebuie sa plec acasa cu minim 10 kile de salau, altfel sunt pe minus”. Si uite asa copiii nostri vor pescui din minus…

Pentru ca prohibitia nu se respecta decat de pescarii sportivi (cativa), fiind doar o protectie sporita pentru braconierii care pot avea acces liber la icrele pestilor, fara sa fie deranjati de pescarii sportivi.

Sunt convins ca mai exista o gramada de alte “pentru ca”-uri, pe care mi-as dori sa le aflu in comentarii. Mi-ar placea sa vad ca dispar pe masura ce trec anii si vor deveni doar o amintire urata. Pana atunci insa, e bine sa le constientizam prezenta. Si sa o transformam in absenta. Hai cu comentarii si cu firu-ntins!

sursa foto: https://goo.gl/h9KnOk

2 COMENTARII

  1. Ai uitat despre autorizațiile de pescuit industrial eliberate de către autorități braconierilor cu state vechi, prin pesoane supuse dintre aleșii noștri. Cazul lacurilor mari de acumulare, cum ar fi barajul Movileni de pe râul Siret, a autorizațiilor de pescuit științific care sun date acelorași persoane pentru a acoperi perioadele de prohibiție, în acest fel lista fiind interminabilă. …

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.