DISTRIBUIȚI

Un studiu desfășurat de Universitatea Carelton a ajuns la niște concluzii neașteptate. Tema studiului: Cât îi ia unei știuci să scape de o năluca agățată în gură? Știm cu toții că, mai ales în cazul știucii, scenariul nu e deloc improbabil – fie că vorbim de fire tăiate de dinții ei ascuțiți, fie de ruperea liniei din diverse alte N motive.

Iată elementele și concluziile studiului:
– Studiul a fost făcut doar cu știuci
– Au avut știuci de „control”, fără năluci agățate în gură, pentru a putea compara comportamentul lor cu al celor din grupul de studiu
– Au fost agățate năluci în 4 zone ale gurii în cazul știucilor studiate
– Nălucile folosite au fost crankckbaituri flotante, cu radio emițător
– Studiul a avut loc pe o incintă închisă, pentru ca știucile să nu iasă din zona de acoperire
– Au folosit cârlige cu contră și fără contră (barbless)
– Au agățat nălucile în maxilarul inferior, prin ambele maxilare (cu ancore), în fundul gâtului, spre rădăcina limbii (ca în cazul nălucilor aspirate complet)
– Odată agățate, știucile au fost eliberate
– Studiul a fost supervizat de Dr. Steven Cooke și de reprezentanții Fish Ecology and Conservation Physiology Lab de la Carleton University și Queens University Biological Research Station (QUBS).
Rezultate:
Destul de surprinzătoare. Știucile au reușit cumva să scape de voblere în maxim 2 zile. Ba chiar în cazul nălucilor echipate cu cârlige barbless, în 24 de ore sau chiar mai puțin. Chiar și cu crankbaiturile agățate adânc în gura, știucile au găsit o cale de a scăpa de ele în maxim 2 zile. Iar știucile agățate de maxilarul inferior au scăpat – culmea!- cel mai greu de năluci din grupul de studiu. O posibilă explicație ar fi faptul că nu au fost atât de deranjate de năluca în cauza. S-a văzut asta din datele furnizate de radio transmițătoare.

În loc de concluzie, cei cărăra le pasă mai mult de eliberarea în siguranță a unei știuci decât de năluca proprie, ar trebuie să ia în calcul tăierea firului de lângă nălucă, mai degrabă decât să opteze pentru operațiile chirurgicale complicate realizate cu…patentul.
Ar mai fi de semnalat că știucile agățate nu au avut un comportament foarte diferit de cele ale grupului de control: s-au hrănit și au circulat în parametri comparabili cu ai știucilor fără năluci agățate „savant” în gură.

Sursă (audio) studiu: aici
Dacă ți-a plăcut la noi pe site, o să-ți placă și la noi pe Facebook–> LIKE aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.