DISTRIBUIȚI

Dacă pescuiești la crap, mai jos ai 5 motive pentru care ar trebui să iubești cânepa. Semințele de cânepă, să ne înțelegem…Ponturile îi aparțin lui Marc Coulson, unul dintre cei mai respectați pescari de crap din Marea Britanie, redactor cu vechime al revistei Total Carp.

1. E prietenoasă cu portofelul
Cînepa e ieftină, mai ales dacă nu o cumperi gata preparată. Chiar și cu o jumătate de kilogram ai o groază de semințe pentru nădit. Poți face un pat de nadă serios cu câțiva lei și, spre deosebire de boilies, semințele de cânepă rețin crapul în zonă pentru o perioadă enormă de timp. Chiar și într-un săculeț de PVA poți pune câteva sute de semințe care, după ce se topește, oferă crapului o groază de nadă pe care să o găsească și să o mănânce.
Rafturile magazinelor sunt pline de nadă gata preparată, dar eu nu sunt un fan al ei. Nu îmi plac aditivii, în special conservanții, pentru că sunt sigur că aceștia blochează o grămadă din atractanții naturali ai cânepii. Dacă ai preparat mai multă cînepă decât ai nevoie, congeleaz-o și o poți folosi fără probleme în interval de o lună, chiar două.
2. Seamănă cu melcii
Nu am fost niciodată sigur de asta, dar o groază de pescari se jură că semințele de cânepă seamănă cu melcii de apă pe care crapii i-au inclus în dietă. E adevărat că semințele chiar seamănă cu niște melci minusculi, dar n-aș paria că asta e un factor de eficiență sporită. Crapul nu cred că se hrănește după stimulii vizuali, sau aceștia nu sunt primordiali. Oricum, că seamănă cu melcii nu va pune crapii pe fugă, dar dacă asta îți oferă o încredere sporită în cânepă – e chiar bine.
3. Uleiul e de bază
Cânepa e o nadă extrem de uleioasă, iar vâscozitatea ei o ajută să funcționeze chiar și pe apa rece, spre deosebire de uleiurile de pește. Uleiul care se scurge din semințele de cânepă trimite semnale mici (pete) către suprafața, care cheamă crapii din straturile superioare ale apei către montura ta. Pe scurt, trebuie să reții că uleiul de cânepă funționează tot anul, pe când alte uleiuri nu sunt eficiente iarna. Dacă vrei neapărat să te convingi, pune în frigider un ulei de pește, să zicem de somon, și ulei de cânepă. Uleiul de pește va începe să se coaguleze, cel de cânepă va rămâne lichid mult mai mult timp. Sau poți să ne crezi pe cuvânt 🙂
4. Cânepa e versatilă
Cânepa poate fi folosită în multe feluri. Cel mai des e pusă în spomb, alături de alte semințe. Mie îmi place să amestec cânepa cu spărtură de boilies, la care adaug și puțin ulei. E un mix ușor de făcut și mi-a mers cam pe toate apele. Vara poți folosi și pelete, care se îmbibă cu ulei și oferă o altă consistență mixului.
Lichidul care îți rămâne de la cânepa preparată e foarte bun pentru a fi folosit la alte nade, sau la rehidratarea boiliesurilor care s-au uscat excesiv.
5. Poți să o faci pachet.
Fie în pungă, fie în plasă de PVA. Amestecă o cantitate generoasă de sare cu cânepa și las-o câteva minute la înmuiat. Poți după asta să o pui în punga de PVA, la fel cum ai face-o cu nadă uscată, fără teama că s-ar topi punga. O astfel de pungă pusă peste patul de nadă, sau chiar pescuită la intercepție, poate face diferența. Sunt multe companii care au scos semințe prietenoase cu PVA-ul, dar prefer să mi le fac singur. Cu sare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.