DISTRIBUIȚI

În articolul de mai jos am strâns câteva zeci de trucuri pentru pescuitul pe lac la feeder. Sfaturile îi aparțin lui Steve Ringer, campion mondial – plus câștigător a zeci de competiții regionale din Anglia, unde concurența e cel puțin la fel de feroce ca la o etapă mondială. Dacă ești începător în pescuitul la feeder, vei găsi foarte multe sfaturi utile. Dacă ești avansat, sigur vei găsi trucuri noi, care te vor ajuta să-ți îmbunătățești tehnica. 

ATENȚIE:
Există diferențe majore între condițiile de pescuit din România și UK. Sfaturile pescarilor din insulă nu se aplică în totalitate la condițiile noastre de pescuit. Diferă clima, tipurile de lacuri, densitatea peștilor și chiar a pescarilor – plus multe altele. Inspiră-te, dar testează și descoperă ce merge la tine.

STEVE RINGER:

 1. Cât de des lansez methodul? E o intrebare pe care o primesc foarte des. Fiecare zi e diferita, ba, mai mult, sunt momente ale aceleiași zile care sunt diferite între ele. Eu încep prin a lansa methodul la fiecare 5 minute, apoi cronometrez la câte minute apare, în medie, prezentarea. Dacă prezentările au loc la mai puțin de un minut după lansare, nu are rost să lași method feederul pe substrat mai mult de un minut. Oricum, pe parcursul zilei, timpul mediu pentru obtinerea unei prezentări poate crește. Așa că nu e rău să lăsați din când în când method feederul mai mult pe substrat, pentru a recalibra timpul mediu în care apare prezentarea.
 2. Câtă nadă pun pe method feeder este un alt aspect deosebit de important. Dar un aspect neglijat de mulți pescari de feeder este dubla încărcare a methodului. Așa numitul „double skinning” este o tehnică pe care am folosit-o des în ultimii ani pentru că mi-a permis să duc repede mai multă nadă pe pat. E perfect să faci așa mai ales când peștii se hrănesc intensiv. Efectiv, pun pelete în presă, presez methodul, apoi mai repet încă o dată procesul, a doua oară apăsând cu methodul deja încărcat. În felul ăsta, am dublat cantitatea de nadă de pe method feeder.
 3. Pentru a avea un start bun într-o partidă mixtă de pescuit la crap și plătică, încep prin a duce pe vad nu mai puțin de 10 coșulețe medii încărcate cu groundbait și micropelete. După asta, trec la coșuleț de mărime mică, pentru că peștilor, mai ales plăticilor, nu le place să le dai cu cosulete mari în cap în timp ce se hrănesc.
 4. Când folosești micropelete pe method feeder, nu te sfii să le presezi zdravăn în presă. O să fii surprins de cât de repede se desfac de pe method odată ajunse în apă.
 5. Poate părea la mintea cocoșului ce urmează să spun, dar e bine să ai la tine cât mai multe variante methoduri și coșulețe de mărimi și greutăți diferite, de la feederele minuscule în care abia poți îndesa câțiva viermi, până la versiunile uriașe de coșulețe care îți permit să duci cât mai repede o cantitate mare de nadă pe vad. Asta îți va permite, pe de o parte, să reglezi din mers cantitatea de nadă pe care o vrei pe vad, pe de altă parte te va ajuta în cazul în care condițiile meteo se schimbă de-a lungul zilei.
 6. Obisnuiesc sa sprayez aromă fluorescentă atunci când pescuiesc cu pelete din pâine. Painea roz, spre exemplu, mă ajută să ofer crapului pe timp de iarnă ceva diferit de vecinii de stand, care pescuiesc cu tradiționala pâine albă.
 7. Când pescuiesc atât la albitură cât și la crap, folosesc ca fir un Guru N Gauge de 6 livre si 0.17 pe rigurile cu cosulete de groundbait. Poate părea un fir exagerat pentru albitură, dar în cazul în care aș agăța un crap sunt sigur că îl aduc la mal. Cârlige folosesc tot Guru MWG de 18 sau 20. Ușuoare, dar puternice pentru orice specie.
 8. Nu curăț, spăl și nici nu cern viermii sau râmele când nădesc cu ei. Asta mă ajută să creez un nor foarte atractiv – mai ales în apele puțin adânci.
 9. Când pescuiesc pe canale sălbatice după roșioară, sunt convins ca cea mai bună prezentare a momelii este cu cârligul înfipt complet în caster. Când vine vorba de lacuri private, întotdeauna las varful acului în afara casterului, indiferent dacă pescuiesc după albitură sau crap. În felul acesta, reușesc să înțep mai mulți pești. Dacă nu prinzi cu vârful acului în afara casterului, cum mi se mai întâmplă uneori și mie, în opinia mea nu există o densitate de pești suficient de bună încât să merite o partidă de pescuit.
 10. Viermii morți sunt o momeală excelentă atât pentru pescuitul în apropierea malului, cât și pentru method feeder. Eu îi prepar în felul următor. Îi pun într-un recipient, apoi îi acopăr cu apă rece. Încep să torn după aceea apă fierbinte peste ei, până când nu mai mișcă. După aceea, torn iarăsi apă rece, ca să nu se ardă/fiarbă. Îi scurg și îi pun într-o pungă de plastic resigilabilă, pentru momentul în care voi avea nevoie de ei.
 11. Când configurația malului îmi permite, prefer să mă poziționez într-un unghi de 10 grade, fie stânga, fie dreapta față de locul în care voi crea vadul. Să zicem că aș pescui la ora 10 sau 2 dacă ora 12 ar fi centrul vadului respectiv. În felul ăsta, când am un pește în ac, pot să îl scot repede de pe vad, într-o parte, și să nu deranjez peștii care se hrănesc în continuare pe vad. E important să faci asta mai ales când ai de gând să pescuiești la punct fix – nu e indicat să fii în dril cu peștele fix deasupra locului nădit. Altfel, prezentările se vor rări coniderabil.
 12. Foarte mulți dintre cei care pescuiesc cu method feeder lasă momeala în afara methodului, crezând că peștele va veni întâi la momeală. E greșit ce fac! Imediat ce peletele vor cădea de pe method feeder, la fel se va întâmpla și cu momeala. Pune câteva pelete în presă, pune momeala, restul de pelete și presează.
 13. Când pescuiești cu momeli mari după pești mari, e nevoie să folosești cârlige puternice, de tipul wide gape. Wide gape-ul e folositor mai ales când folosești două boabe de porumb pe ac, sau carne presată. Pentru că oricâtă momeală ai pune pe cârlig, wide gape-ul te ajută să lași destul din vârful acului la vedere.
 14. Poti prinde pesti oriunde pe un lac comercial. Mie imi place insa un loc special pe care il incerc: imediat la buza pantei dinspre mal spre larg, acolo unde substratul deja are o adancime constanta, e un loc care ține pește (hrana adusa de curenti se opreste la baza pantei, n.n.). Acest loc se află de obicei la 5-6 metri de mal. Îmi place să nădesc din mână, din timp în timp, iar spre finalul partidei mă concentrez pe acel loc.
 15. Cel mai bun loc cand lansezi în apropierea unei insulițe este cât mai la umbra ierbii care se apleacă peste apă. Însă merită să începi partida lansând la o distanță de 80 cm de insulă, urmând ca pe măsură ce partida avansează să te apropii din ce în ce mai mult de mal. În felul acesta ai șanse mai mari să scoți constant pește din acel loc pe durata întregii zile.
 16. Momelile mari puse pe method feeder, atunci când sunt mulți pești pe vad, sunt o strategie bună. Peștii sunt lacomi, mai ales când trebuie să lupte pentru hrană. Dar când ai de a face cu o apă mai puțin populată, e bine să micșorezi mărimea momelii de pe method feeder. Mai puțini pești înseamnă mai multă hrană, iar peștii își permit luxul de a fi selectivi cu hrana. În aceste cazuri, deseori o momeală mare poate fi ignorată. E momentul să micșorezi momeala până aproape de dimensiunea micropeletelor din method feeder, și să încerci un singur vierme sau râmă moartă pe un ac de 18.
 17. Când trăsăturile sunt puține și vin la intervale mari de timp, mai sunt câteva lucruri pe care le poți încerca. Unul dintre ele este să iei o mână de râme pe care să le tai mărunt. Le îndeși într-un coșuleț cu nimic altecva decât groundbait pentru a le ține pe loc – și le lansezi pe vad. Râmele mărunțite lasă o grămadă de atractant natural, iar folosirea groundbaitului în aceasta combinație previne pericolul săturării rapide a peștilor.
 18. Poate părea ciudat, dar de multe ori pescuiesc cu câte trei sau patru cubulețe de carne presată în cârlig. Bineînțeles că doua, trei dintre ele ajung pe fir. Oricât de mult ar semăna asta cu un rig de crap, mai degrabă decât de feeder, îmi place să îl folosesc mai ales la începutul partidei, când peștii sunt mai puțin suspicioși la ciudățenii.
 19. În ultima vreme, am început din ce în ce mai des să aditivez viermii cu atractant. Îi omor și după aia le dau vreo câteva pufuri de Mainline Activ-8, un atractant foarte popular în rândul pescarilor de crap. Asta mă ajută să le dau un plus de atracție.
 20. Mă credeți sau nu, alegerea unei mulinete e importanta la pescuitul la feeder, deoarece o mulinetă mai mare decât una normală va crește lungimea lanseurilor. Lansetele mari au tamburi mai mari în comparație cu lansetele standard de pescuit la match. Asta ajuta mult firul de pe tambur, pentru că chiar dacă acesta ia forma tamburului și se încrețește, cârlionții nu sunt chiar așa de mici și deși. Asta poate adăuga chiar și 10 metri lanseurilor tale.
 21. Am prins o groază de crapi la boilies, iar asta mi-a dat o idee. De ce nu le-aș sparge și să le folosesc într-un săculeț PVA? E excelent că boliesurile se găsesc în atâtea culori, iar combinațiile pe care le poți face sunt nelimitate. Iar dacă sună mai degrabă a tehnică de pescuit la crap decât la feeder, poți păstra principiul și să le folosești în coșulețul de nădit împreună cu micropelete și/sau groundbait.
 22. Chiar dacă mulți consideră râmele o momeală de iarnă, ele sunt eficiente și vara, dacă urmărești albitura, mreana mai mică, ciortanul (F1) sau carasul. Un cosuleț de feeder îndesat cu râme tocate și lansat în buza unei insule poate fi letal vara.
 23. Odată ce method feederul s-a mutat pe substrat din orice motiv, fie din vina unui pește sau a ta, recuperează montura și lansează din nou. Pentru ca method feederul să funcționeze cum trebuie, e nevoie ca peștele să se hrănească în imediata apropiere a methodului. Dacă methodul este mutat, atunci nici momeala ta nu mai este unde ar trebui să fie.
 24. Când vine vorba de pescuitul la method feeder sau coșuleț cu porumb ca momeala, cei mai mulți pescari folosesc un singur bob de porumb pe ac. Adevărul este însă că am prins o groază de crapi atașând 2 boabe direct pe ac. Nu știu de unde vine succesul acestei combinații, dar vine. Poate ține de culoare? Sau de forma momelii complet diferită față de a celorlalți pescari?
 25. Te-ai gândit vreodată să pescuiești cu feederul aproape de malul pe care stai? Cel mai bine e să faci asta folosind un method, nu un coșuleț. Lansează-l nu foarte departe de fundul juvelnicului, unde apa este mai adâncă, iar adâncimea constantă.
 26. Viermii sunt o momeală excelentă pentru ciortani, mai ales dacă pescuiești cu o lansetă de feeder light. De multe ori, doi viermi atașați pe cârlig pot aduce mai multe prezentări decât unul singur, dar poate să și selecteze exemplarele mai mari.
 27. Trebuie să ții cont întotdeauna de vreme și mărimea peștelui țintă atunci când îți faci strategia de nădire. Dacă e nor și a mai și picurat, o să atac partida cu mai multă nadă. Dacă e soare, iar apa e calmă ca oglinda, o abordare mai precaută, cu nadă puțină, este de obicei strategia câștigătoare.
 28. Cand am multa activitate pe langă coșulețul de feeder, dar prea puține trăsături, trag forfacul prin mijlocul feederului, lăsând momeala la 2-3 cm în afara coșulețului. Când nada iese din coșuleț, momeala se va afla în imediata apropiere a zonei de acțiune.
  29. Umezirea liniei principale ajută la atingerea unor distanțe mai mari în lanseu. Fie sprayezi tamburul, fie îl scufunzi în apă ca să fii sigur că toate spirele sunt ude.
  30. Când folosești carne din conservă, e destul de problematică manevrarea ei. Mai ales când vrei să o pui în cârlig, e la fel de lunecoasă ca un săpun ud. Un truc este să scufunzi cubulețele într-un recipient cu apă. Execesul de grăsime se dizolvă, iar cubulețele sunt mai ușor de folosit.
  31. Dacă folosești pastă, adaugă pentru un plus de eficiență și cânepă spartă. Nu strică să adaugi și niște pelete sparte.
  32. Când urmărești albitura și vezi că peștii se bat pe micropeletele tale, e timpul să micșorezi drastic și momeala. O peletă expandabilă de 4 mm pe fir de păr e mai indicată în aceste situații.
  33. Greutatea coșulețui sau a method feeder-ului este esențială pentru autoînțeparea peștelui. Asigură-te că atunci când este gol are o greutate suficient de mare.
  34. Când am dubii legate de strategia de nădire într-o zi anume, merg la două capete. Fac două paturi de nadă, dintre care unul e minimal, al doilea mai generos. În funcție de răspunsul primit, aleg strategia câștigătoare.
  35. Îmi place să fac vadul cu nadă care are componente diferite ca mărime. Când folosesc cuburi de carne, spre exemplu, pe lângă cele de 4 și 6 mm folosesc și bucăți mici de tot pe care crapii să le caute continuu și să rămână pe vad.
  36. O strategie care îți poate aduce crapi mari este ca în ultima oră a partidei să declipsezi și să lansezi feederul cât de departe poți, dincolo de patul de nadă. Acolo le place să stea crapilor mari, departe de vânzoleala de pe patul de nadă.
  37. Păstrează nada umedă. În caz contrar, randamentul ei va scădea continuu pe parcursul zilei. Fie sprayezi, fie ții deasupra recipientului cu nadă un prosop umed.
  38. Ajută peștii să-ți ia momeala în vizor. Spre exemplu, câteva discuri de 8mm din pâine contrastează irezistibil cu peletele roșii dintr-un method feeder.
  39. Nu te gândi la coșulețe doar în cazul groundbaitului. Sunt, în primul rând, al naibii de eficiente la cărat nadă pe pat și la eliberarea ei rapidă: folosește-le și pentru a duce pe vad carne, pelete, expandabile etc…
  40. Când pescuiesc platică la distanță, prefer să nădesc cu un spomb, în loc să fac câteva zeci de lanseuri cu coșulețul. Micropeletele țin plătica în zonă, după casteri se dau în vânt, dacă adaug și râme tocate pentru atracție, o să am acțiune pe vad. Cânepa este, spre exemplu, o nadă foarte puțin folosită la plătică, dar plătica adoră uleiurile pe care aceasta le eliberează.
  41. O momeală cu extra actracție va prinde mai mulți pești. Poți turna aditiv lichid peste momeală, ca apoi să o pudrezi cu un aditiv praf. Scutură momeala înainte de a o lansa, pentru a te asigura că nu ai exagerat și lansează.
  42. Dacă vrei să ai lanseuri lungi, nu vei reuși cu o banieră prea scurtă. Spre exemplu, la o lansetă de 4 metri, eu am cam 1.50 metri de linie de la vârf până la feeder.
  44. Momelile de școală veche, cum sunt pâinea, viermii, casterii, râmele – îți pot oferi un avantaj considerabil mai ales când nimeni în jurul tău nu le folosește.
  45. Poți număra turele de mulineta necesare unei recuperări și vei ști la ce distanță pescuiești.
  46. Aproape orice groundbait umezit in exces poate fi transformat într-o pasta eficientă.
  47. Când pescuiești la method feeder, ești tentat să fii îndrăzneț când vine vorba de mărimea cârligului și a momelii. Dar când peștii sunt mofturoși, am pescuit și cu cârlig de 18 cu un singur vierme ca momeală sau o micropeletă.
  48. Nu te apuca să toci toate râmele la începutul partidei. Vei fi tentat să nădești în exces, pe de o parte, dar se vor și usca până la finalul zilei, pe de altă parte. Iar sucul ăla de râmă face toți banii.
  49. Tot citeam acum ceva vreme despre pielițele de porumb folosite pe cârlig. Când am început să le folosesc și eu, am avut o revelație, mai ales la ciortan (F1) și caras. Ca să „produci” o pieliță, pur și simpli presezi un bob până îi iese miezul.
  50. Crapii adoră momelile picante, așa că nu mă sfiesc să folosesc cânepa cu chilli. Orice nadă care e diferită de a vecinilor mei de stand, îmi va aduce mai mult pește.
  51. Fii oricând pregătit să faci schimbul între coșuleț și method, mai ales pe lacurile mari.
  52. Folosire unui shockleader ajuta enorm la atingerea unor distante mari în lanseu. Eu folosesc de obicei shockleader de 8 livre pe o linie de 4 livre, bloodknot ca nod între linii, iar shockleaderul trebuie să ajungă sa fie de minim 2, maxim 5 ori înfășurat pe tambur, cu tot cu banieră (distanța de la vârf până la feeder)
  53. Când pui râma pe cârlig, riști să o pierzi în lanseu, sau ai tendința să folosești cârlige mai mari. De aceea eu folosesc râmele pe fir de păr.
  54. Plătica e posibil să-ți ignore momeala când e pe vad și să se preocupe mai mult de inhalarea nadei. Schimbă cu method feeder și vor aspira momeala fără să-și dea seama.
  55. Studiaza diferitele feedere, înțelege cum prezinta fiecare momeala și adaptează-te. Spre exemplu, methodurile și pellet feederele sunt excelente când peștele se hrănește strâns și vine repede la feeder. Dacă vrei o arie mai mare, în care să păstrezi un grup mai mare de pești, nu mai sunt alegerea potrivită.
  56. Când pescuiești în ape puțin adânci, folosește coșulețe cu ochiuri mari. Cu cât nada iese mai repede, cu atât mai bine.
  57. Îmi place să îmi scot în evidență momeala și nu de puține ori îi pun peletei de cârlig un „capac” dintr-un boilies. Cu cât mai contrastant, cu atât mai bine.
  58. Un mod de a avea o peletă „imună” la pești mici este o bucată de carne pe care o lași să se usuce până capăta o crustă. Arată la fel ca o peletă, dar nu e (n.n. peleta de parizer face crustă, asta e verificată de noi. Mai rămâne să verificăm dacă prinde și crap :)
  59. Dacă te gândești la o metodă ieftină de a da un plus groundbaitului tău, să știi că porumbul este răspunsul. Boabele sunt particule mari, foarte vizuale, atrag crapii, îi țin pe vad, iar peștii mici le cam lasă în pace, până apar crapii.
  60. Sunt întrebat adesea de ce pescuiesc de multe ori cu groundbait de culoare roșie. Mi se pare că e preferat de crapi în apă tulbure.
  61. Când vreau să lansez la distanță, folosesc cu precădere vârfuri de carbon de 2 sau 3 oz, iar motivul este acela că nu flexează în exces, ca în cazul celor de sticlă.
  62. Dacă te uiți în geanta mea, o sa vezi câteva feedere cu plumb dublat, spre 50 de grame. Sunt foarte bune pentru atingerea distanțelor mari, dar și pentru a ține feederul pe loc atunci când pescuiești pe o pantă.
  63. Când pescuiști pe o pantă, nada ușoară, ca peletele sau groundbaitul poate fi luată chiar și de cei mai mici curenți și împrăștiată. E un alt caz în care recurg la cânepă.
  64. Porumbul punctează maxim la vizibilitate, dar nu stă atât de grozav când vine vorba de atracție. Spre exemplu, când apa se tulbură după o ploaie, mi se pare că eficiența porumbului scade drastic. Soluția e să arunci niște Scopex lichid peste boabe și să le lași vreo 30 de minute să tragă aroma. 

  65. Nimic nu e mai frustrant ca un crap care vine în mal și nu e interesat de momeala ta. E momentul să recurgi la artileria grea: dacă până acum pescuiai cu 1-2 viermi pe cârlig, ridică miza la 10-12 viermi rosii, morți. Un asemenea buchet de viermi va fi mult mai tentant pentru un crap, care nu trebuie să mai scurme după câte unul. Să nu fii surprins dacă trăsătura va apărea instant.

   

  66. Îmi place să pescuiesc cu cubulețe de carne, dar pe apă tulbure eficiența lor scade dramatic. Ce fac pentru a redresa situația? Înroșesc carnea cu Ringers Red Liquid. Doar cubulețul de pe cârlig, nu și pe cele din nadă.

  67. Două boabe de porumb pe cârlig prind pește mai mult și mai mare decât unul singur. Nu știu de ce e așa, poate datorită faptului că toți pescarii pescuiesc cu unul singur pe cârlig, iar două le trezește mai puține suspiciuni?

  68. Există două mari grupe de nadă. Cea care se camuflează și cea care iese in evidență. Să insiști cu una singură atunci când nu apar trăsături nu e o strategie corectă.

   

  69. La începutul partidei de pescuit, pe o apă de 3-4 metri, încep să creez vadul cu un coșuleț de feeder nu mai greu de 30 de grame. Nu vreau să sperii peștii, de aceea aleg un feeder mai ușor. După ce peștii vin pe vad și se obișnuiesc cu zgomotul, vreau să ajung și mai repede pe substrat, pentru a accelera trăsătura, de aceea ridic greutatea feederului la 40 de grame. Dacă lucrurile merg excepțional, urc până la 50 de grame.

   

  70. Când pescuiești la câțiva metri de mal cu method feeder, adaugă câteva alice de plumb înaintea methodului. Asta, cuplată cu o linie principală lăsată foarte moale, vor elimina din trăsăturile false.

   

  71. Când pescuiești foarte aproape de mal, nu uita nici să eliberezi frâna mulinetei. Trăsăturile sunt violente și riști să rămâi fără lansetă și fără mulinetă.

  Ești foarte tare! Ai citit până la capăt un articol de peste 3500 de cuvinte, iar asta te face să fii mai pasionat decât 97% dintre cititorii obișnuiți. Ești exact genul de pescar pe care am vrea să îl avem prieten și pe Facebook (link). Mulțumim pentru like și share!

Surse:

 1. STEVE RINGER SKILLS SCHOOL (link video)
 2. STEVE RINGER’S 101 GREATEST STILLWATER TIPS, 16 martie 2014 – apărut în revista Angling Times (link)
 3. 10 BRILLIANT BAIT TRICKS FROM STEVE RINGER, 13 octombrie 2016, apărut în revista Angling Times (link)
 4. STEVE RINGER BREAM FISHING SECRETS, pentru Angling Direct (link)
 5. England Feeder Tip- Steve Ringer, pentru Preston Innovations (link video)

 

5 COMENTARII

 1. Detalii extinse si foarte conturate… Intr-adevar, chiar si pescarilor cu experienta le va face placere sa citeasca si sa-si improspateze ”stiintele” din acest articol. Pana la urma, pentru ”stationari” Steve este un idol!!!

 2. Foarte eficient articolul Dvs.Maine este prima mea partida la feeder,varianta Method(nu cosulet),si sper ca unele trucuri relatate de Dvs sa imi fie de ajutor.In articol nu ati mentionat nimic despre pop-up,porumb flotant,sau culorile varfului de feeder:verde,rosu.In speranta unui alt articol la fel de relevant(poate si imagini mai elocvente-monturi etc),va multumesc anticipat.Fir intins.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.