Din start ne asumăm afirmația că alegerea de a pescui la feeder cu fir textil este una personală. O alegere pe care, ideal, ar fi să o facem după ce luăm în calcul toate plusurile și minusurile unui astfel de pescuit. Sunt pescari de feeder care consideră pescuitul cu textil o barbarie, pe când alții îl consideră pescuitul suprem, datorită în primul rând plăcerii din timpul drilului. Ideal, în opinia noastră, este să nu optezi exclusiv pentru unul dintre ele. Sunt situații în care textilul e net superior și altele în care este o adevărată pacoste. Încercăm în cele care urmează să trecem în revistă (pe cât posibil) toate aspectele pe care ar trebui să le iei în calcul într-un astfel de scenariu.
CONSIDERAȚII GENERALE
Nu vom trece în revistă procesul tehnologic prin care se obțin firele textile. Nu e nici scopul articolului de față, și, în plus, suntem în 2017, când firul textil nu mai este de mult o noutate. Vom aminti însă cel mai important diferențiator al firului textil, în jurul căruia se învârte totul: lipsa de elongație. Datorită acesteia, semnalele obținute de vârful feederului sunt foarte clare.
Pe lânga asta, firul textil are o rezistență mai mare în timp față de firele monofilament. Dar are o rezistență scăzută la abraziune. De aceea (și nu numai), cei mai mulți pescari de feeder folosesc un înaintaș din monofilament. Avantajele înaintașului din monofilament ar mai fi:
– amortizează suplimentar. Datorită elongației, cresc șansele să aduci peștele în minciog, mai ales că acesta este momentul când au loc și cele mai multe rateuri. Firele monofilament pot avea o elongație mare, de până la 30%, pe când textilul are elongația aproape nulă. Folosirea unui shockleader-înaintaș de monofilament în prelungirea firului textil oferă tot ce au mai bun ambele tipuri de fire.
– oferă posibilitatea folosirii unei linii foarte subțiri de fir textil, de 0,08 mm sau 0,10 mm. La linii așa subțiri, un înaintaș de monofilament cu o grosime de cca 0,25mm oferă siguranță în lanseurile cu feedere mai mari, de cca. 50-60 de grame. Un textil ar putea plesni în lanseu.
După noi, folosirea unui înaintaș monofilament la pescuitul cu fir textil este mai mult decât logică.
SITUAȚIILE ÎN CARE TEXTILUL E INDICAT LA FEEDER
– pescuit la distanțe medii spre mari, unde semnalizarea, în cazul elongației mari a firelor monofilament, este greu de sesizat
– pe lacuri adânci (presiunea pe substrat depășește un bar la o adâncime de 10 metri), iar aici este indicată folosirea textilului chiar și la distanțe relativ mici spre medii.
– când peștele se hrănește foarte timid
– pe râu, unde datorită diametrului redus taie mai bine apa ca un monofilament, permițându-ți astfel să pescuiești cu feedere mai ușoare.
DEZAVANTAJE
– Se scufundă mai greu. E mai ușor, ceea ce îl predispune la așa numitele „burți”, care pot fi uriașe pe vânt.
– Trăsăturile sunt violente, s-ar putea să interpretezi greșit la început semnalele primite de la vârf. Cel mai probabil, vei înțepa prematur până când vei putea interpreta corect aceste semnale.
– Datorită trăsăturilor violente, trebuie să fii foarte atent ca nu cumva lanseta să îți fie trasă în apă.
– Dacă ai o lansetă mai veche, trebuie să te asiguri că inelele rezistă la frecarea cu firul textil
– Dacă pescuiești fără înaintaș, riscul de a rupe vârful cu firul textil e mult mai mare. Verifică să nu fie încurcat înainte de a lansa. De fiecare dată!
– Cârlige îndreptate și strune rupte.
– Trebuie să declipsezi fulgerător în cazul peștilor mari. Sau să folosești un clips de tipul ACS de la Map. Nu ar strica să vezi o tehnică de declipsare în filmulețul de mai jos, de la minutul 8:15
AVANTAJE
– Deși nu pare la prima vedere, firul textil este mai avantajos din punct de vedere al costului. Dacă e posibil să fii nevoit să schimbi mai multe role de monofilament într-un sezon, firul textil poate fi folosit cu brio mai multe sezoane. Ba chiar, pe măsură ce timpul trece, devine mai bun.
– Plăcerea drilului e uriașă. Vei simți fiecare mișcare pe care o face peștele în apă.
– Simți din primii centimetri de drill dacă ai un pește mic sau mare la capătul liniei. Cu monofilament, e mai greu.
ECHIPAMENTUL
– Ideală ar fi o lanseta mai blândă, care să amortizeze smuciturile peștilor. Însă oferta de asemenea lansete tinde să crească în ultima vreme. Oricum, ai câteva soluții (vezi la final Tips&Tricks) care te pot ajuta să scapi și cu o lansetă mai rigidă.
– Recomandat ar fi ca inelele să fie mai mari pe vârf, pentru a putea permite trecerea ușoară a nodului conector dintre înaintaș monofilament și textil.
TIPS&TRICKS
– Nu înțepa la trăsătură. E suficient să ridici lanseta. Altfel riști să îndrepți cârligul, să rupi struna sau chiar să rupi gura peștelui.
– Ține încheietură moale și atenuează trăsăturile violente. Nu bloca lanseta (la subsuoară, spre exemplu) mai ales când peștele e aproape de minciog.
– Reglează frâna mulinetei sau decuplează antireversul. Ai nevoie de o frâna bună, care să meargă fluid, nu în hopuri, pentru a atenua smuciturile bruste pe care lanseta nu le poate prelua.
– Pescuiește clipsat – sau, cel puțin, stopează firul cu degetul pe tambur pe final de lanseu pentru a întinde linia și a reduce așa numita „burtă”
– Scufundă în apă tamburul înaintea partidei de pescuit. Va reține apă și se va scufunda mai ușor.
– Ia în calcul folosirea unui fir cu elongație mare (power gum) atunci când echipamentul sau peștii țintă o cer. Spre exemplu, la pescuitul crapului la feeder cu fir textil vei avea nevoie de tot ajutorul. Dar și pe râuri.
– Ia în calcul folosirea unui textil dedicat pescuitului la răpitori. Sunt net superioare firelor textile pentru feeder (fie ele și sinking), atât la rezistență, cât și la rutunjime. Simplificând, vei avea de ales între două mari clase, firele textile japoneze și cele americane. Japonezii le fac mai mătăsoase și mai rotunde, dar rezistă mai puțin la abraziune, cele americane rezistă mai bine la abraziune.
– Nu te feri să alegi un fir monofilament pentru înaintaș cu o elongație mai mare (ex. Maxima Chameleon). Va fi mai iertător când peștele este la mal, sub vârful lansetei.
– Pentru a face un fir textil mai scufundător, unii pescari trag firul prin pasta de plumb, așa numita putty, destul de cunoscută pescarilor la crap.
– Folosește un nod de dimensiuni mici pentru a lega textilul de shockleader. Nodul Albright sau, dacă te simți îndemânatic, nodul FG (FG Knot)
– Folosește vârfuri mai tari decât cele pe care le folosești la pescuitul cu monofilament (cu 50-100% mai rigide). Îți vor mai atenua din semnalele false, iar semnalizarea va fi mai apropiată de ceea ce știai în cazul monofilamentului.
– După lanseu, du lanseta paralel cu apa. Vei micșora burțile. Scufundă vârful imediat ce feederul intră în apă.
– Nu vei obține neapărat o distanță de lansare mai mare prin folosirea firului textil. Dacă pescuiești cu method feeder cu autoînțepare, monofilamentul e suficient. Altfel, vei avea nevoie de textil pentru o semnalizare optimă.
În loc de încheiere, vezi dacă într-adevăr ai nevoie de firul textil atunci când te gândești să îl folosești. Uneori, e suficient să crești diametrul monofilamentului (0.20, 0.22) pentru a sesiza trăsăturile mai timide, care altfel s-ar pierde la fire cu diametru mic și, implicit, cu o elongație mai mare.
Textil întins îți urăm!
P.S. Hai cu Solzescu și pe Facebook –> aici.
Mulțumim pentru LIKE & SHARE!