DISTRIBUIȚI

Sunt un grup de prieteni pescari din Târgoviște. Pescuiesc la răpitori pe ape sălbatice și prind unde alții nici nu știu că există pește răpitor în zonă. Fără să aștepte bani de la alții, au populat ape sălbatice din buzunarele proprii (au organizat chiar tombole ad-hoc în care au pus la bătaie echipamente de pescuit personale), sau au relocat pești pe ape decimate de braconieri. Mai mult de-atât, nu s-au sfiit să ia problema braconajului în propriile mâini. Au tăiat zeci de kilometri de plase în județele limitrofe lor, au sunat la 112, au intervenit direct de fiecare dată când autoritățile aveau altă treabă – dar în limita legii, pe care o cunosc foarte bine. Rezultatul? În câțiva ani, braconajul pe malul Argeșului a dispărut aproape complet în zona lor. „Braconajul pe timp de zi a dispărut aproape complet. Dar și cel de pe timp de noapte s-a rărit mult” – ne-a spus Ștefan Matei, cel care strigă adunarea în grup.

Din păcate, e printre puținele exemple de acest fel. Autoritățile sunt la fel de nepăsătoare și ineficiente în privința braconajului și, în loc să sprijine aceste grupuri informale, să le încurajeze să capete statut de ONG cu care să se partenerieze ulterior, preferă să reînvie structuri comunistoide de tipul AJVPS – care să stoarcă mărunțiș de la cât mai mulți pescari, fără să facă nimic efectiv pentru apele naturale.
Ce e bine pentru restul lumii este că au creat un grup pe Facebook, Răpitori MNAB, unde sprijină dezinteresat cu sfaturi pe oricine e interesat. Poti afla chichițe de-ale multor tehnici de pescuit la răpitori, poți cere un sfat când vrei să îți cumperi scule de pescuit în limita unui buget și tot de la ei afli de tot felul minunății despre care habar nu aveai că există. Multe dintre ele le poți confecționa chiar tu. Fără snobism, fără recomandări cu dedicație pentru vreun sponsor. Spre exemplu, succesul pe care îl are o lansetă a unei firme de eșalon secund din Polonia (Jaxon Impress Zander Spin de 2.70 m) se datorează, în opinia noastră, promovării ei de către Ștefan.
Dacă nu ați dat like acestui grup (click aici pentru link direct), vă recomandăm să o faceți. Merită!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.