DISTRIBUIȚI
De fiecare dată când apare un nou aspirant care își dorește să înceapă să pescuiască la feeder, prima întrebare pe care și-o pune este: ce lansetă trebuie să îmi aleg?
Dincolo de zecile de recomandări pe care le vei primi pe un forum de specialitate (unele pertinente, altele bazate pe preferințe și stiluri personale, altele (multe) bazate pe dorința de a se băga în seamă a multora, e bine să ții seama de câteva aspecte, majoritatea ignorate de un începător în pescuitul la feeder.
1. Prima, și cea mai importantă, este ÎNȚELEGEREA tipurilor de lansete și a acțiunii lor. Așa ai mult mai multe șanse să îți cumperi o primă lansetă pe care nu o vei vinde după o lună. O lansetă de feeder trebuie să îmbine armonios trei acțiuni: lansarea feederului, semnalizarea și drilul. Atât tipul cât și acțiunea lansetei se răsfrâng direct asupra acestor trei elemente esențiale (am eliminat intenționat înțepare peștelui, ca să nu complicăm prea tare ecuația dar, dacă vom scrie bine acest articol, se va înțelege și acest aspect)
2. A doua este legată de locul în care vei pescui: pe râu  (în curent mic, mediu sau mare) – sau pe lac (aproape sau departe). La pachet cu locul în care vrei să pescuiești la feeder, trebuie să ții cont și de specia țintă.
3. Al treilea element care trebuie luat în calcul este lungimea lansetei. Și tot aici am introduce numărul tronsoanelor (2 sau 3), care deseori e ignorat și astfel apare disconfortul la transport.
4. Al patrulea criteriu când îți alegi prima lansetă de feeder este bugetul. Sfatul nostru este să înțelegi mai întâi foarte bine toate aspectele de mai sus, abia apoi să îți stabilești un buget. Soluții există – în toate gamele de preț. Un element pe care mulți îl ignoră când își cumpără o lansetă este valoarea de revânzare: în cazul unei „nepotriviri”, s-ar putea să pierzi mai mult la vânsarea unei lansete ieftine, decât în cazul unei lansete scumpe.
5. Al cincilea element este cel personal. Care, între noi fie vorba, învinge orice raționament. Așa a apărut expresia „lanseta este sau nu este pe mâna mea”. Ideal în acest caz este să te ia un feederist sub aripa lui, să vezi câteva tipuri de lansete la lucru, după care să „ghicești” mai degrabă ce tip de lansetă ți se potrivește. Oricum, vei avea revelații uriașe de la o partidă la alta.
Prima ta lansetă de feeder va fi, ideal, una care va fi o prelungire a temperamentului tău. Probabil vei vrea o lansetă all-round. Numai că o lansetă de feeder care să fie într-adevăr all round sare de 1000 de lei. Și în pescuit, ca și în viață, de multe ori când vrei „și aia-și aia” – riști să ajungi la „nici aia – nici aia”. Deci, atenție!
Ce marcă și ce preț va avea, rămâne să vezi singur. Acum, hai să detaliem criteriile de mai sus.
TIPUL LANSETELOR DE FEEDER
1.1. Lansetă de feeder extra heavy
Prima și cea mai mare tentație a unui începător. Forumurile sunt pline de anunțuri de vânzare cu asemenea lansete. Tentația este să alegi o lansetă care să te ajute să scoți orice monstru din apă. Vestea bună este că poți scoate un pește uriaș și cu lansete din clasa inferioară. Vestea rea este că în cazul pescuitului la feeder, vei avea multă activitate. Față de pescuitul la crap, la feeder e mai greu să faci o selecție a peștilor țintă. Iar majoritatea lor vor fi pești mici și medii, iar plăcearea drillului cu o lansetă extra-heavy va lipsi cu desăvârșire. La fel și șansele de finalizare ale drillului, mai ales în cazul monturilor fine, specifice pescuitului la feeder: cârligele rupte sau îndreptate sunt la ordinea zilei, la fel și strunele rupte. Fiind nevoiți să lansă greutăți mari la distanțe considerabile, vârfurile pe care le vom folosi vor fi la rândul lor unele puternice, iar semnalizarea va avea de suferit. Ai mare șanse să ai pește (mic) în cârlig fără ca tu să nu știi asta. Timp pierdut, nervi pe măsură.
Lansetele de feeder extra-heavy se pretează aproape exclusiv la pescuitul cu feedere grele, pe râuri cu curent puternic. Mai sunt folosite în cazurile în care ești forțat să pescuiești la o distanță mare pe lac, unde nevoia de a realiza lanseurile lungi necesită o greutate mai mare a momitorului. În opinia noastră, o lansetă extra-heavy este cea mai departe de o lansetă all round. Este mai degrabă o lansetă superspecializată, mai aproape de pescuitul clasic la crap decât de tehnica feeder. E drept, cu artificii la montură se poate realiza un pescuit eficient chiar și la pești de talie mică, dar plăcerea drilului va fi la fel de…absentă. Oricum, semnalizarea va fi la fel de deficitară.
1.2. Lansetă de feeder heavy
Se aseamănă cu lansetele extra-heavy prin faptul că sunt eficiente la peștii de talie mare. Se diferențiază însă prin puterea de aruncare, mai mică în acest caz. Datorită acestui fapt, rata rateurilor scade, iar semnalizarea la vârf este mult mai bună. E genul de lansetă care, în mâna unui pescar experimentat, poate fi un all-rounder eficient. Cu minusul de rigoare în ceea ce privește plăcerea drilului. Dar, în cazul în care vrei o singură lansetă cu care să pescuiești și pe râuri cu curent nu foarte puternic, dar și pe lac la distanțe mari, nu ar fi o alegere foarte greșită.
1.3. Lansetă de feeder Medium
Sunt lansetele cele mai indicate pentru un pescuit all-round la feeder, și de aceea sunt și cele mai căutate. Ții minte ce spuneam de valoarea de revânzare? Faptul că sunt cele mai căutate e un alt criteriu pentru care ar trebui să alegi o astfel de lansetă, în cazul că ar fi prima. Semnalizarea e deja excelentă, iar peștii pe care îi poți scoate la mal cu o asemenea sculă pot avea orice dimensiune, mai ales pe lac. Pe râu, va trebui să cauți locuri cu curent mai moderat. Nu te descuraja de așa numita problemă a „ținutei” unei lansete medium pe râu: mulți vor ca lanseta să fie dreaptă, doar vârful să fie flexat. Atâta timp cât semnalizarea trăsăturilor va fi una bună, nu ai de ce să îți faci griji. Aici rămâne să înțelegi și acțiunea lansetei, despre care vom vorbi mai jos. Oricum, nu înțelege din ceea ce tocmai am spus că e ok să pescuiești în curent cu o lansetă de feeder pe care curentul o îndoaie singur până la mandrină. N-am spus asta.
1.4. Lansetă de feeder Light
Plăcere maximă, cu prețul unor drilluri în care pleci cu șansa a doua spre a treia – mai ales dacă te lovește un pește mai îmbrăcat. Sunt cea mai bună opțiune la pescuit pe ape reci, cu strune fine, la distanță mică spre medie. Semnalizarea la vârf este excelentă. Peștii țintă sunt mici, spre medii, care nu se hrănesc prea hotărât. În cazul în care în apă există frecvent pești de câteva kilograme, încearcă să îți alegi un loc care să îți permită să plimbi peștele fără a încurca liniile tuturor celor de pe baltă. Merg și pe râuri cu curent mic…spre imperceptibil 🙂
ACȚIUNEA LANSETELOR DE FEEDER
1. LANSETĂ FAST – sau de vârf 
Lansete rigide, care se pretează la lanseuri lungi, cu greutăți mari. Doar prima treime flexează ( treimea de la vârf, am adăuga, deși poate părea redundată această precizare). Sunt preferate de pescari cu experiență pentru controlul excepțional pe care îl oferă. Se poate pune presiune mare pe pește în drill, cu riscurile de rigoare: cârlige și strune rupte. Un pescar experimentat va regla frâna mulinetei la limita suportabilității strunei sau cârligului – deci, în funcție de cel mai fin element al ansamblului.
2. LANSETĂ MODERATĂ – sau progresivă
Este cea mai preferată acțiune de către majoritatea pescarilor (mai ții minte ce spuneam despre valoarea de revânzare?…). Acest tip de lansetă de feeder este mai flexibilă pe prima jumătate, dar are a doua jumătate suficient de rigidă, care să permită aplicare unei presiuni pe pește, când situația o cere. Lanseurile sunt precise, evadările peștilor mai mari sunt atenuate de lansetă, frâna mulinetei nu mai intră în luptă atât de des ca în cazul unei lansete fast.
Ar merita precizat că definirea unei acțiuni ca fiind progresivă este cam sărăcăcioasă dacă ne referim doar la cât din lansetă (tip to middle – de la vârf până la jumătate) se îndoaie. O acțiune progresivă este dată de o lansetă cu un vârf care se îndoaie la sarcini mici, dar pe măsură ce se încarcă în sarcină (fie lanseu, fie drill), cu atât cedează mai mult din partea de mijloc. O lansetă care se îndoaie până la jumătate în cele mai mici sarcini nu este o lansetă progresivă, e o lansetă proastă.
3. PARABOLICĂ – sau lentă.
Aici, lanseta preia toate mișcările din apă ale peștelui, lanseta lucrând pe toată lungimea ei. Cu o asemenea lansetă, e greu să scapi un pește odată înțepat. Plăcerea drilului e mare, dar precizia lanseurilor și controlul peștelui în drill au de suferit : ele sunt prețul care trebuie plătit. Pentru mulți, nu este un preț prea mare, mai ales în pescuitul de plăcere.
În ceea ce privește acțiunea lansetelor de feeder,ar mai fi de adăugat că acțiunea unei lansete de feeder se modifică ușor și în funcție de vârful folosit.
Un vârf light, de sticlă, va determina o curbură mai FAST decât un vârf de carbon, care oferă lansetei o alură mai degrabă progresivă. E un aspect care, mai ales în cazul unui începător, poate fi înșelător: li se pare că o lansetă fast, extra heavy, dar cu un vârf de sticlă – este o lansetă care flexează/semnalizează bine. Te poți trezi însă în dril că ai în mâna o coadă de mătură, cu vârf flexibil. Și vei încerca mult și bine să scapi de ea. În plus, dacă tot am adus vorba, trebuie să privești lanseta ca un ansamblu care trebuie să fie foarte armonios. De obicei, un începător va fi foarte încântat de o lansetă care vine la pachet cu 5 vârfuri de rezervă, să zicem. Numai că doar 2 sau 3 dintre ele vor fi într-adevăr potrivite acelei lansete. Un vârf al unei lansete de feeder, pe lângă funcția de semnalizare, trebuie ales în așa fel încât să te ajute și în lanseu. Un vârf subdimensionat va flexa mult mai mult și-ți va penaliza (prin ruperea firului sau chiar a vârfului) orice greșeală în lanseu. E foarte important ca vârful să revină cât mai repede în forma lui, pentru a nu pierde metri buni din lanseu. Aici vârfurile din carbon punctează mai bine decât cele din sticlă, doar că nu semnalizează la fel de evident ca cele din sticlă. Când nu vei mai fi începător, pe lângă acțiunea lansetei, vei începe să fii atent inclusiv la acțiunea vârfului…
UNDE VEI PESCUI CU LANSETA DE FEEDER?
1. Lansetă de feeder pentru râuri. 
Aici va trebui să știi exact ce greutate trebuie să aibă coșulețul de feeder pentru a nemișcat pe substrat, atenție: GOL, fără nadă. Un pescar experimentat poate arunca, mai ales la distanțe mici, coșuri care să depășească zdravăn greutatea recomandată de producător. Nu recomandăm asta unui începător decât în cazul în care își asumă riscul de a rupe un tronson al lansetei, nu doar vârful. La fel, în aceste cazuri, precizia va avea mult de suferit. După ce iei în calcul curenții – cel mai important element – va trebui să împaci ansamblul și cu peștii țintă. O lansetă de tip heavy sau extra heavy nu trebuie să fie neapărat fast. Dar o lansetă parabolică extra-heavy se poate comporta ca una fast în cazul peștilor mici. Există monturi și tehnici specifice care suplinesc aceste aspecte – nu le vom aborda aici, dar e bine să știi că există.
MINOLTA DIGITAL CAMERA
2. Lansetă de feeder pentru lacuri 
Noi considerăm că o lansetă medium, moderată, de 11 picioare (3.30m) este ideală pentru un feederist începător – și nu numai. Te va ajuta să scoți aproape orice pește, va semnaliza optim, va lansa suficient de precis. După cum vezi, facem destul de des apel la precizia lanseurilor. Facem asta pentru că precizia este o componentă esențială în pescuitul la feeder. Pe lângă monturile fine, un pat de nadă cât mai restrâns ca dimensiuni te va ajuta să pescuiești eficient. Altfel, vei pescui CU feederul, nu LA feeder.
În funcție de distanța la care vei căuta peștele, vei avea nevoie de o lansetă mai lungă, eventual și mai spre gama heavy. Din păcate, pe lac, cu cât vei crește lungimea și tipul lansetei, cu atât de vei depărta de esența tehnicii de pescuit la feeder. Vei pierde din precizie, vei lărgi patul de nadă, îți va fi greu să concentrezi peștii pe un pat de nadă, pe care să îl alimentezi la fiecare lanseu. E drept, sunt lacuri unde peștele se hrănește la peste 80 de metri. Se poate pescui și în aceste condiții, dar va fi dificil mai ales să pescuiești la punct fix. Mai bine eviți astfel de bălți.
LUNGIMEA LANSETEI DE FEEDER
Marea majoritate a lansetelor de feeder se pot cumpăra între lungimi de 9 și 13 picioare, mai pe românește între 2.7 metri și 4 metri.
O lansetă scurtă (picker) te va ajuta să pescuiești pe bălți sau râuri de dimensiuni mici, pe maluri pe care există copaci, sau din barcă. În general, lansetele scurte sunt light, dar există și excepții.
O lansetă lungă e o alegere firească pentru pescuit la distanțe mari sau pe râuri, unde poziția verticală a lansetei te va ajuta să ții cât mai mult fir în afara apei și, implicit, a curentului. E dificil să manevrezi la mal un pește cu o lansetă de feeder lungă, îți va trebui un minciog cu o coadă pe măsură.
Și astfel ajungem din nou la dimensiunea optimă, în opinia noastră și nu numai: 3.30 metri (11 picioare).
Numărul tronsoanelor este un alt element care poate interveni în alegerea unei lansete de feeder. Dacă vrei o lansetă pe care să o poți lua cu tine și în concediu, când mașina e plină cu bagaje și ceilalți membri ai familiei, o lansetă de 3.60 metri din 2 tronsoane s-ar putea să fie ca un junghi în coaste. Orice s-ar spune însă, o lansetă din 3 tronsoane nu va avea o acțiune la fel de cursivă și fluentă ca a uneia din 2 tronsoane. Dar foarte puțini vor fi deranjați în pescuitul efectiv de acest aspect – și, uneori, confortul poate fi un criteriu hotărâtor și logic. Să nu mai spunem că sunt cazuri în care ai da orice să ai o lansetă la tine, fie și din 4 tronsoane.
BUGETUL PENTRU PRIMA LANSETA DE FEEDER A UNUI ÎNCEPĂTOR
E clar, fiecare știe cât se poate întinde. Există o zonă de confort pe care fiecare și-o știe cel mai bine. Sunt pescari care nu au o problemă să aloce un buget echivalent cu câștigul dintr-o lună de muncă.
Mai ales în cazul în care vei alege un buget mediu spre mic, trebuie să mai fii atent la un alt cost care va apărea, cel mai probabil: acela al vârfurilor unei lansete de feeder. Accidentele sunt frecvente, nu merită să faci un capăt de țară când vei pierde unul: sunt consumabile. Există însă lansete de buget mediu, al căror vârfuri costă cât 25% din prețul unei lansete. Ia în calcul și acest aspect.
În general, când vrei o lansetă ieftină, va trebui să renunți la caracteristici pe care le au lansetele de top. Fie la greutate, fie la acțiune, fie la componente sau orice altceva. Când alegi o lansetă ieftină, e bine să o faci în cunoștință de cauză: află care sunt acele elemente la care vei renunța, și împaca-te cu ele din start. Altfel, mai bine strângi mai mulți bani și îți iei din start o lansetă cu care să fii împăcat. Altfel, vei ajunge cel mai probabil să o vinzi în pierdere pe prima și să aloci un buget chiar exagerat, spunând că ești prea sărac să-ți permiți lucruri ieftine.
Și dacă tot a venit vorba de bugete exagerate – ar fi cazul să te gândești serios dacă chiar ai nevoie de o lansetă de competiție. Cei mai mulți dintre noi nu putem face diferența dintre o lansetă de top (la un preț de 600-800 de lei) și una de competiție ( cu prețuri între 1200-1800 de lei). Pe de altă parte, aici intervine un element deloc rațional, dar greu de ignorat: încrederea în echipamentul propriu. Iar când pescuiești cu aceeași lansetă cu care s-a câștigat un campionat mondial și ai rateuri, vei avea tendința corectă de a fi mai atent la propria tehnică, nu la aruncarea vinei pe echipament. Astfel, ajungem firesc la punctul
5. CRITERIUL PERSONAL AL ALEGERII LANSETEI DE FEEDER
Vorbeam la începutul articolului despre lansetă ca prelungire a temperamentului. Un pescar activ, agresiv, va avea zile grele cu o lansetă parabolică. Sau, unul contemplativ, care pescuiește mai degrabă la intercepție decât pe un vad concentrat, va vrea o lansetă care să îl ajute să finalizeze una dintre rarele trăsături. Pentru altul, plăcerea drillului este mai importantă ca orice. Pentru altul, cantitatea de pește de la poza finală. Când ai luat în calcul toate elementele raționale pe care le-am prezentat mai sus, ia o pauză și întreabă-te ce-ți place cel mai mult la pescuit. Fii sincer cu tine, află răspunsul, apoi vezi dacă acele criterii raționale mai stau în picioare. Pentru că, nu e un secret, inima va bate mintea de fiecare dată, la fel ca în viață. Și e frumos că e așa. Ai doar grijă să nu pierzi bani, luând o decizie în ciuda „feelingului”.
Uită-te și la aspect. La culoarea matisajului. La finisaje. La felul în care ai priza pe mandrină. La cum simți ansamblul cu mulineta montată. Da, ia o mulineta în magazin ((a ta sau una de acolo) și monteaz-o, nu am auzit vreun vânzător care să-ți refuze această „excentricitate”. Nu cumpăra, mai ales dacă este prima ta lansetă de feeder, fără să pipăi, să simți, să vezi lanseta. Doar pescarii foarte, foarte experimentați își pot da seama dacă o lansetă e ceea ce își doresc doar din fotografii, filme de prezentare și specificații. Și, de multe ori, se înșeală și ei. O lansetă de feeder scuturată la rece, cum se spune, poate să-ți ofere surprize mari la pescuitul efectiv. Doar că mai puține decât atunci când o alegi după fotografii și caracteristicile declarate de producător. Sau de sfaturile mai mult sau mai puțin calificate ale unor binevoitori pe care nu îi cunoști. Cei mai mulți îți vor recomanda ce le place lor, nu ce ți-ar place ție. E drept, te pot ajuta să iei anumite lansete în calcul.
Mai trebuie să spunem că specificațiile, mai ales cele legate de acțiune, diferă enorm de la un producător la altul, chiar și de la un vânzător la altul. Spre exemplu, în România, vei găsi puține lansete care să fie încadrate la acțiune parabolică, vei vedea că majoritatea sunt declarate progresive. Probabil pentru că cei mai mulți vor astfel de lansete.
Și iată că am ajuns la final, rezistând tentației de a recomanda anumite modele. Iar tu ai ajuns la finalul unui articol uriaș, care ne face să credem că chiar vrei să pescuiești la feeder. Altfel, ai fi renunțat mult mai devreme. Ne-ar plăcea să avem astfel de pescari „determinați” și pe pagina noastră de Facebook, ne poți da like aici. Dacă bifezi și opțiunea „See first” de la Follow, ne vom simți de-a dreptul flatați.
Mai rămâne doar să îți ținem pumnii când vei alege prima ta lansetă de feeder și să-ți mulțumim pentru eventualul share (sau like) dat acestui articol.

1 COMENTARIU

  1. Excelenta prezentarea. Totusi cred ca era bine sa se fi prezentat si actiunea in grame a lansetelor cand le prezentati ca fiind heavy, medium etc. Asta pentru ca nu gasesti amanunte mereu pe siturile respective.
    Multumesc mult!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.