DISTRIBUIȚI
Daiwa Windcast Method Feeder este o lansetă ușoară, compactă, despre care am auzit numai cuvinte de laudă. Am avut ocazia să o testez și am tras câteva concluzii pe care le împărtășim și cu voi.

În primul rând, am achiziționat-o pentru lungimea de transport de 127 cm. Aveam nevoie de o lansetă de feeder all round, din 3 bucăți, pe care să o pot lua cu mine în concediu fără să fiu nevoit să incomodeze pasagerul din dreapta sau pe cei din spate. După mai multe cercetări și un Garbolino G-System de 11 piciodare rupt accidental, am ascultat sfatul lui Cătălin de la FeederShop și m-am dus să scutur și o Daiwa Windcast de 3.60/80 gr. Cum prețul mi s-a părut mic pentru ce oferă lanseta, am cumpărat-o și a doua zi am scos-o la pescuit.
În primul rând, m-a frapat acțiunea semi-parabolică (mai degrabă decât semi-progresivă) a lansetei, acțiune atipică pentru majoritatea lansetelor Daiwa. Se simte și în scuturarea la rece. Ca feeling, în pescuitul efectiv, se seamănă cu modelul Preston C-Series de 11ft sau cu un Sportex Exclusive Lite de 12ft.
În lanseu se încarcă exemplar și progresiv cu un method Preston Large de 30 de grame, încărcat în dublu strat. Lanseurile sunt precise la o distanță de 40 de metri cu vârful de 1.5 oz (nu am simțit nevoia să îl folosesc pe cel de 2 oz). Pentru cei care sunt învățați cu o lansetă mai fast/progresivă, îți ia vreo câteva lanseuri de acomodare, dar te obișnuiești repede cu ea. După vreo 2o de lanseuri, reușeam în 9 cazuri din 10 să o încarc în așa fel încât clipsul să fie atins când methodul era la 50-80 cm deasupra apei.
În drill, lanseta e de vis. Cuplată cu o încheietură a mâinii „progresivă”, frâna mulinetei devine redundantă. Primele două treimi ale lansetei preiau toate scuturările din cap ale crapilor, dar lanseta are un cotor suficient de puternic cât să „dea aer” chiar și unui novac sărit de 5 kilograme. Da, am avut și un asemenea „accident” în partida de test, cu care am ajuns la o „amiabilă” pe mal în mai puțin de 10 minute.
După 5 ciortani la minciog (între 1 și 3 kilograme), am trecut pe coșuleț Nisa Mini de 28 de grame, în căutarea carasului pierdut. Cu montură culisantă, am atins fără probleme clipsul la 38 de metri (măsurat pe mal). Am găsit și vreo 8 carași trași la xerox parcă, toți aveau cam vreo 250-300 de grame, semnalizați exemplar și înțepați regulamentar, în buza de jos.
În loc de încheiere, o să mai adaug pe scurt câteva concluzii personale:
– nu cred că lanseta lucrează la capacitate optimă cu încarcare de 80 de grame feeder+nadă. „Seweet spot”-ul e undeva la 60 de grame.
– Acțiunea semiparabolică îți oferă câteva secunde în plus pentru declipsare, e iertătoare în drill, e perfectă pentru crap. Dar nu este fleașcă nici în lanseu, nici când vrei „oleacă” de cotor să urci peștele în minciog. Nu e genul de lansetă cu care să pescuiești în agățătură sau pe lângă stufăriș, ai nevoie de ceva spațiu pentru drill. E un mediu onest, iertător, excelent pentru pești medii.
– Blancul e destul de slim, iar lanseta nu e doar ușoară (185gr date de producător), dar chiar așa se și simte.

– Față de alte lansete de feeder pentru method, cotorul e mai lung (61 cm), cât o lungime de antebraț plus un lat de palmă dedesubt. Ajută în lanseu, nu încurcă în drill. În timp, înveți să apreciezi acel lat de palmă în plus…

– Inelele sunt finuțe, titanium oxide – rezistă și la textil. La cât de iertătoare e acțiunea, aș paria că se pretează și la pescuit cu fir textil.
– Curbura, în tensiune, e cursivă. Deși e din 3 bucăți, nu stachează în drill.
– Vârfurile sunt subțiri, de 2.2 mm, și semnalizează excelent
– Cu o mulinetă de 300 de grame se echilibrează chiar în fața fore grip-ului
– Datorită acțiunii, ai tendința de a brusca un pic peștii. E o lansetă mai puternică în drill decât pare. Chiar și așa, am putut pescui la method cu un cârlig Gamakatsu Team feeder de 10, iar la coșuleț cu Gamakatsu Power Carp de 12 legat cu struna Trabucco XPS de 0.14. Fir principal: Toray BR de 0.21.
– Prețul mi se pare bun. Cu greu găsești o asemenea lansetă cu caracteristicile ei la un preț sub 100 de euro.
Cam astea ar fi de zis după o partidă. Dacă îmi dau seama în timp ca m-am înșelat la anumite aspecte, promit să revin cu un update. Hai, fire-ntinse!

Specificații:

Lungime: 3.60m;
Putere de aruncare: 80g;
Lungime Transport: 127cm;
Nr. Tronsoane: 3+3;
Nr. Inele: 16, oxid de aluminiu;
Greutate: 185g;
Maner: pluta + EVA.

Link acțiune, comparată cu o Shimano Alivio:

Ai un LIKE pentru Solzescu? Pagina lui de Facebook e aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.